Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

TEPAV acı gerçeği gözler önüne serdi: Üniversite mezunlarının geliri eriyor...

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verileriyle yaptığı hesaplamalara göre, üniversite mezunları gelir kaybı yaşıyor.

TEPAV acı gerçeği gözler önüne serdi: Üniversite mezunlarının geliri eriyor...

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri ve Gelir Dağılımı İstatistiklerini yayımladı. Yayımlanan verilerle hesaplama yapan Türkiye ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), "Türkiye’de gelir eşitsizliği artıyor ve orta gelirliler yoksullaşıyor" dedi. 

DİĞER EĞİTİM GRUPLARINA GÖRE GELİR KAYBI

TEPAV'ın hesaplamalarına göre, üniversite mezunları diğer eğitim düzeyi gruplarına göre gelir kaybı yaşıyor. Öte yandan, kendi hesabına çalışanların ortalama geliri, 2020’den sonra ilk kez ücretlilerin gelirinin üzerine çıktı.

Eğitim durumuna göre gelirler karşılaştırıldığında, yükseköğretim mezunlarının diğer eğitim düzeyi gruplarına göre gelir kaybı yaşadığı görülüyor.

TEPAV'ın analizinde ortalama sonuç şöyle belirtildi:

 "Yükseköğretim derecesi sahiplerinin ortalama geliri lise mezunlarının ortalama gelirinden 2012’de yüzde 77 fazlayken 2022’de sadece 38 fazla. Bu durumda potansiyel işgücünün önemli bir kısmı için neden yükseköğretime devam edeyim sorusu anlamlı hale geliyor olabilir"

TÜİK verileri ve TEPAV hesaplamalarına göre, işçinin gelirinin işverenlere kıyasla gerilediği ortaya koyuldu ve şöyle detaylandırıldı:

"2020’de ortalama bir işverenin esas iş geliri ücretlilerin ortalama gelirinin 2,91 katıyken bu oran 2022’de 3,97 katına yükseldi. Hatta kendi hesabına çalışanların ortalama esas iş geliri de 2020’den sonra ilk kez ücretlilerin ortalama gelirinin üzerine çıktı"


Haber Kaynağı : 12punto

gelir eşitsizliği TÜİK